Servals

Vašingtonas konvencijas II pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Carnivora – plēsēju kārta
■ Felidae – kaķu dzimta
Leptailurus serval – servals

Izplatība savvaļā

Servals ir plaši izplatīts Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras – sastopams visur, izņemot tropu lietus mežus un tuksnešus. Savukārt Āfrikas ziemeļdaļā servali sastopami tikai atsevišķās vietās. Suga agrāk mitusi, bet izzudusi Alžīrijā. Suga izzudusi, bet atkal reintroducēta Tunisijā.

Vērtē, ka servalu skaits kopumā ir stabils. Pēdējos gados populācija paplašinās un suga izplatās uz jauniem rajoniem. Tā notiek Dienvidāfrikas Republikas centrālajā un ziemeļrietumu daļā, Gabonā, Centrālāfrikas Republikā, Ugandā un Namībijā. Savukārt Dienvidāfrikas Republikas dienvidos servali ir izzuduši.

Āfrikas valstis, kurās mūsdienās sastopami servali: Angola, Benina, Botsvāna, Burkinafaso, Burundija, Centrālāfrikas Republika, Čada, Dienvidāfrikas Republika, Džibutija, Eritreja, Etiopija, Gabona, Gambija, Gana, Gvineja-Bisava, Kamerūna, Kenija, Kongo Demokrātiskā Republika, Kongo Republika, Kotdivuāra, Libērija, Malāvija, Mali, Mozambika, Namībija, Nigēra, Nigērija, Ruanda, Senegāla, Sjerraleone, Somālija, Sudāna, Svatini, Tanzānija, Togo, Uganda, Zambija un Zimbabve.

Būtiskākais faktors, kas var apdraudēt servalus, ir mitrāju platību samazināšanās. Mitrāji ir servaliem vissvarīgākais biotops ar vislielāko sugas pamatbarības – grauzēju – blīvumu. Attiecīgi mitrājos ir arī visaugstākais servalu blīvums. Var teikt, ka servala aizsardzības atslēga ir mitrāju aizsardzība Āfrikā.

Servaliem kaitē arī zālāju biotopu dedzināšana un pārganīšana, jo arī tas samazina servalu medījuma – sīko zīdītāju – daudzumu.

Arvien pastāv servalu produktu komerciālā tirdzniecība, tie Āfrikā ir pieprasīti izmantošanai ceremonijās un tautas medicīnā. Dažās Āfrikas valstīs servalu ādiņas izmanto tautas tērpos, nereti – mazāk pieejamo leopardu ādu vietā.

Dažviet Āfrikas lauku rajonos servalus vajā, lai gan patiesībā tie mājlopiem un mājputniem kaitē tikai retumis, toties tiem ir nozīmīga loma grauzēju skaita ierobežošanā.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Servals ir kaķis ar visgarākajām kājām?
■ Servali palecas 3 metru augstumā un ķer lidojošus putnus?
■ Servali dzīvo dzeloņcūku alās?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit