Grevi zebra

Pasaules Sarkanā grāmata: apdraudēta suga (Endangered)

Apdraudēto sugu Eiropas programma

Starptautiskā ciltsgrāmata

Vašingtonas konvencijas I pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Perissodactyla – nepārnadžu kārta
■ Equidae – zirgu dzimta
Equus grevyi – Grevi zebra

Izplatība savvaļā

Grevi zebras sastopamas vienīgi Austrumāfrikā – Etiopijā, Kenijā un, iespējams, Sudānas dienvidos. Sugu uzskata par izzudušu Somālijā, kur Grevi zebras pēdējoreiz novērotas 1973. gadā.

Grevi zebru skaits ievērojami samazinājās XX gs. nogalē. Vēl 70. gadu beigās savvaļā bija ap 15 600 Grevi zebru, bet XXI gs. sākumā – vairs tikai nepilni 2000, un arī sugas izplatības areāls bija sarucis un sadalījies atsevišķās saliņās.

Sākotnējo Grevi zebru populācijas samazināšanos XX gs. izsauca to medīšana gaļai un skaisto ādu ieguvei. Tomēr skaits turpināja strauji samazināties arī, kad 80. gadu sākumā Grevi zebru masveida medības tika pārtrauktas. Tagad zebrām visvairāk kaitēja mājlopu ganāmpulku sagādātā konkurence uz barību un – visbūtiskākais – ūdeni. Pieaugot iedzīvotāju skaitam un attiecīgi mājlopu daudzumam, sausajā sezonā dzeramā ūdens trūkums kļuva arvien jūtamāks. Lai nodrošinātu ar ūdeni savus mājlopus, lopkopji norobežoja Grevi zebru bariem piekļuvi daudzām ūdens dzeršanas vietām. Nedaudzās pieejamajās dzeršanas vietās savvaļas zālēdājus savukārt apdraudēja to tuvumā koncentrējušies plēsoņas. Bet visliktenīgākās sekas nesa tas, ka, nesaņemot dzeramo ūdeni, zebru mātēm nepietika piena kumeliņu pabarošanai, un tie masveidā gāja bojā.

Tikai pēdējos 10 gados izdevies apturēt Grevi zebru skaita samazināšanos. Pašlaik populāciju uzskata par stabilu.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Grevi zebrām grūsnība ilgst vairāk par gadu?
■ Grevi zebru mazulis māti atpazīst pēc tas dibena svītrojuma?
■ Grevi zebras mazāk cieš no cece mušām, jo tās samulst un kavējas nosēsties uz svītrainās ādas?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit