Svītrainā pūce

Vašingtonas konvencijas II pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Strigiformes – pūčveidīgo kārta
■ Strigidae – pūču dzimta
■ Surnia ulula – svītrainā pūce

Izplatība savvaļā

Svītrainā pūce izplatīta Eiropas, Āzijas un Ziemeļamerikas ziemeļos. Eiropā ir ap 13% no sugas areāla. Uzskata, ka populācija ir stabila. Svītraino pūci visvairāk apdraud ligzdošanai nepieciešamo dobo koku nociršana, vēsturiski skaits samazinājās arī vajāšanas dēļ.

Svītrainā pūce atkarīga no medījuma populācijām, un līdz ar sīko grauzēju skaita svārstībām (bieži vien 4 gadu ciklos) novērojamas arī svītraino pūču skaita viļņveidīgas svārstības.

Svītrainā pūce savulaik Latvijā ligzdojusi – XIX gs. beigās pie Rūjienas un Valmieras. Mūsdienās tikai reta ieceļotāja un ziemotāja. Interesanti, ka 2017./2018. gada ziemā bija novērojama ievērojama sugas invāzija – Latvijā dažādās vietās tika novērotas 17 svītrainās pūces, dažas no tām uz vietas uzturējās pat ilgāk par mēnesi.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Svītrainās pūces medī dienā?
■ Svītrainās pūces pašas nebūvē ligzdas?
■ Svītraino pūču dējumā ir 13 olas?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit