Sekstainais kazuārs

Eiropas ciltsgrāmata

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Palaeognathae – skrējējputnu infraklase
■ Struthioniformes – strausveidīgo kārta
■ Casuariidae – kazuāru dzimta
■ Casuarius casuarius – sekstainais kazuārs

Kazuāri pieder skrējējputniem – lielai nelidojošu putnu grupai, kurā iekļauti arī strausi, nandu, emu, kivi un tinamu. Sekstainais kazuārs ir viena no trim kazuāru sugām.

Izplatība savvaļā

Sekstainais kazuārs izplatīts galvenokārt Jaungvinejā (gan Indonēzijas, gan Papua-Jaungvinejas teritorijā. Trīs nelielas, izolētas populācijas ir arī tropu rajonos Austrālijas ziemeļaustrumos (Kvīnslendā). Seramas salā (Indonēzijā), suga, visticamāk, introducēta.

1994. gadā sekstaino kazuāru iekļāva Pasaules Sarkanajā grāmatā kā jutīgu sugu (Vulnerable), bet 2017. gadā no apdraudēto sugu saraksta atkal izņēma, jo pētījumi bija parādījuši, ka kazuāru skaits dabā īstenībā ir lielāks, nekā iepriekš domāts. Tomēr pētījumi rāda arī, ka kopumā sekstaino kazuāru skaits, lai arī ne ātri, bet arvien samazinās.

Kas kazuārus visvairāk apdraud?

■ Mežu izciršana. – Tropu lietusmežu kā piemērotas dzīves vides samazināšanās un fragmentācija bija faktors, kas kazuāriem vēsturiski kaitēja Austrālijā. Tagad stafeti pārņemusi Jaungvineja, kur mežus izcērt un vēl vairāk plāno izcirst tuvākajā nākotnē, lai atbrīvotu vietu eļļu palmu plantāciju ierīkošanai.
■ Medības. – Jaungvinejā kazuārus daudz medī un ķer tirdzniecībai. Kazuāri ir pieprasīti turēšanai mājās un to daļas nepieciešamas tradicionālajos kāzu rituālos, un kazuārs ir arī nozīmīgs pārtikas avots vietējiem iedzīvotājiem. Jaungvinejā ir rajoni, kur medību un tirdzniecības dēļ kazuāri pilnībā izzuduši. Līdz ar cilvēka populācijas pieaugumu medību spiediens vēl palielinās. 
■ Plēsoņas. – Reģionā izplatītās savvaļā pārgājušās mājas cūkas apēd kazuāru olas un mazuļus. Savairojušās tās kazuāriem arī sagādā konkurenci uz barību un noposta dzīves vidi.
■ Sadursmes ar transportu un ceļiem. – Kazuāri Austrālijā ik gadus iet bojā uz ceļiem. (Pētījumā 20 gadu gaitā pierādīts, ka šie putnu zaudējumi būtisku ietekmi uz populāciju tomēr neatstāj.)
■ Viesuļvētras. – Austrālijā nelielās, lokālās kazuāru populācijas var ietekmēt šajā apvidū iespējamie Klusā okeāna cikloni. (Lai kazuāru populācijas spētu izdzīvot, kad cikloni ievērojami izpostījuši to apdzīvoto rajonu, pēc Austrālijas cikloniem ierīko kazuāru papildu piebarošanas vietas.)

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Sekstainie kazuāri pārtiek no sēnēm?
■ Sekstaino kazuāru mātītes ir lielākas un krāšņākas par tēviņiem?
■ Sekstaino kazuāru tēviņi vieni perē olas un rūpējas par mazuļiem?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit