Sekretārputns

Vašingtonas konvencijas II pielikums

Pasaules Sarkanā grāmata: jutīga suga (Vulnerable)

Eiropas ciltsgrāmata

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Accipitriformes – vanagveidīgo kārta
■ Sagittariidae – sekretārputnu dzimta
■ Sagittarius serpentarius – sekretārputns

Izplatība savvaļā

Sekretārputns izplatīts Āfrikā savannas rajonos uz dienvidiem no Sahāras tuksneša. Populācija samazinās.

Valstis, kurās sastopams sekretārputns: Angola, Benina, Botsvāna, Burkinafaso, Burundija, Centrālāfrikas Republika, Čada, Dienvidāfrikas Republika, Dienvidsudāna, Džibutija, Eritreja, Etiopija, Gambija, Gana, Kamerūna, Kenija, Kongo Demokrātiskā Republika, Kotdivuāra, Lesoto, Malāvija, Mali, Mauritānija, Mozambika, Namībija, Nigēra, Nigērija, Senegāla, Somālija, Sudāna, Svatini, Tanzānija, Togo, Uganda, Zambija, Zimbabve.

2020. gadā suga atzīta par nopietni apdraudētu, jo jaunākie dati liecina par strauju skaita samazināšanos.

Varētu domāt, ka mežu izciršanai būtu jānāk sekretārputniem par labu, jo veidojas klaji, sugai piemēroti biotopi. Tomēr šo pozitīvo ietekmi atsver un negatīvi atsaucas lauksaimniecības platību palielināšanās un urbanizācija. Zālāju izdedzināšana kaitē sekretārputnu medījuma sugām, pārganīšana – degradē citādi piemēroto biotopu.

Ligzdošanu negatīvi ietekmē cilvēku radīti traucējumi. Sekretārputns izpelnījies cieņu kā čūsku un grauzēju mednieks, tomēr gani nereti noposta ligzdas, jo sevišķi ne sevišķi augstos kokos uzbūvētās. Sekretārputnus medī un ķer tirdzniecībai. Tie cieš arī no plēsoņām izliktās indes dzīvnieku dzeršanas vietu tuvumā.

Sekretārputni iet bojā arī, saindējoties ar pesticīdiem, kā arī sadursmēs ar žogiem un elektrolīnijām (pētot dzīvnieku bojā ejas apjomus augstsprieguma elektrolīnijā, 20 gadu laikā reģistrēta 94 sekretārputnu bojā eja). 

Dažos Āfrikas rajonos cilvēka radīto faktoru ietekmi pastiprina arī sausuma periodi, kas samazina ligzdošanas sekmes.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Sekretārputni pārtiek no bruņrupučiem?
■ Sekretāru cāļiem nav līka knābja?
■ Pieaugot sekretārputniem mainās knābja un acu krāsa?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit