Sarkanastes žako

Pasaules Sarkanā grāmata: apdraudēta suga (Endangered)

Vašingtonas konvencijas I pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Psittaciformes – papagaiļveidīgo kārta
■ Psittacidae – papagaiļu dzimta
■ Psittacus erithacus – sarkanastes žako

Agrāk visus žako iekļāva vienā sugā – Psittacus erithacus. Tagad bijušās pasugas nodalītas kā divas atsevišķas sugas – sarkanastes žako (Psittacus erithacus – šī suga) un brūnastes žako (Psittacus timneh). 

Izplatība savvaļā

Sarkanastes žako izplatīts Āfrikas centrālajā daļā – Angolā, Burundi, Centrālāfrikas Republikā, Ekvatoriālajā Gvinejā, Gabonā, Ganā, Kamerūnā, Kenijā, Kongo Demokrātiskajā Republikā (Zairā), Kongo Republikā, Kotdivuārā, Nigērijā, Ruandā, Santomē un Prinsipi, Tanzānijā un Ugandā.

Skaits samazinās. Sarkanastes žako visvairāk apdraud ķeršana nelegālai tirdzniecībai un dzīves vides samazināšanās.

Žako, būdami runājošie papagaiļi (spēj atdarināt cilvēka runu un citas skaņas) un turklāt ilgdzīvotāji, ASV, Eiropā un Tuvajos Austrumos ir starp pašiem populārākajiem putniem turēšanai mājās. Pieprasījums pēc žako pieaug arī Ķīnā, un ķīniešu kalnrūpniecības, naftas ieguves un mežrūpniecības kompāniju darbības palielināšanās Āfrikas centrālajā daļā var vēl palielināt sugas nelegālu eksportu. Vērtē, ka arvien ik gadu noķer un tirdzniecībai izved ap 21% no sarkanastes žako savvaļas populācijas.

1982.–2014. gadā starptautiskajā tirgū nonāca vairāk nekā 1,3 miljoni savvaļā ķertu žako (šis skaitlis ietver abas žako sugas, bet sarkanastes žako bija lielākā daļa). Ja ņem vērā mirstību (vērtē, ka transportēšanas laikā bojā aiziet 30–66% no noķertajiem putniem) un nelegālo tirdzniecību, jādomā, ka no savvaļas reāli tika ņemts vēl lielāks skaits. Piemēram, 1990.–1996. gadā gandrīz puse eksportēto žako nāca no Kamerūnas, un vērtē, ka ap 90% noķerto putnu aizgāja bojā vēl, līdz sasniedza Dualas lidostu. No tā var secināt, ka, lai gan izvešanas kvota bija 10 000 žako gadā, reāli šajā periodā Kamerūnā ik gadus tika izķerti ap 100 000 žako.

Šobrīd žako skaits starptautiskajā tirgū samazinājies – daļēji tāpēc, ka to eksportu ierobežo likumi, daļēji tāpēc, ka samazinājusies sugas populācija. Tomēr kvotas arvien tiek regulāri pārsniegtas, un turpinās arī nelegāla tirdzniecība.

Žako kaitē tas, ka tie ir viegli noķerami putni, kam raksturīga koncentrēšanās tradicionālās un ķērājiem labi zināmās ligzdošanas, nakšņošanas un minerālvielu knābāšanas vietās. Dažviet žako medī arī vietējie iedzīvotāji – tos gan ēd, gan to galvas, kājas un astes spalvas izmanto tautas medicīnā un melnajā maģijā.

Sarkanastes žako apdraud arī mežu izciršana un ligzdošanai piemērotu lielo koku nociršana. Piemēram, XX gs. 90. gados Kotdivuārā mežu platība samazinājās par 31%, Nigērijā – par 26%. Ganā žako populācija samazinājusies tieši dzīves vides samazināšanās dēļ.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Sarkanastes žako vislabprātāk ēd sarkanas krāsas augļus?
■ Sarkanastes žako apēd kukurūzu?
■ Sarkanastes žako tēviņus un mātītes nevar atšķirt pēc acu krāsas?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit