Rudā dižpīle

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Anseriformes – zosveidīgo kārta
■ Anatidae – pīļu dzimta
■ Tadorna ferruginea – rudā dižpīle

Izplatība savvaļā

Rudā dižpīle ligzdo Āzijā, Eiropas dienvidaustrumos un Āfrikas ziemeļrietumos. Par skaita izmaiņām pasaules mērogā trūkst informācijas, bet zināms, ka daļa populāciju samazinās. Sugu visvairāk apdraud medības, jo sevišķi Turcijā un Irānā (bet salīdzinoši labāka situācija ir Centrālāzijā un Austrumāzijā, kur rudā dižpīle ir svēta putna statusā). Mitrāji sugas dzīves vietās samazinās pazemes ūdeņu ieguves, nosusināšanas, sāls ieguves un pilsētu attīstības dēļ. Kaitē arī piesārņojums.

Rudās dižpīles retos gadījumos novēro arī Latvijā. Ieceļojušie ir galvenokārt nebrīves izcelsmes putni vai to pēcnācēji.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Rudā dižpīle pārtiek no atkritumiem un maitām?
■ Rudā dižpīle ligzdo lapsu alās?
■ Rudā dižpīle var hibridizēties ar pīlēm un zosīm?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit