Pelēkā vainagdzērve

Vašingtonas konvencijas II pielikums

Pasaules Sarkanā grāmata: apdraudēta suga (Endangered)

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Gruiformes – dzērvjveidīgo kārta
■ Gruidae – dzērvju dzimta
■ Balearica regulorum – pelēkā vainagdzērve
■ Balearica regulorum gibbericeps – pelēkā vainagdzērve (ziemeļu pasuga)

Izplatība savvaļā

Pelēkā vainagdzērve izplatīta Āfrikas austrumu un dienvidu daļā – Angolā, Botsvānā, Burundijā, Dienvidāfrikas Republikā, Kenijā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Malāvijā, Mozambikā, Namībijā, Ruandā, Tanzānijā, Ugandā, Zambijā un Zimbabvē. (Pasugai gibbericeps pieder vairāk nekā 90% visu pelēko vainagdzērvju, kas izplatītas sugas areāla ziemeļu daļā.) Skaits turpina samazināties. Sugu visvairāk apdraud piemērotas dzīves vides samazināšanās, putnu un olu nelegāla ievākšana no dabas, nelegāla starptautiskā tirdzniecība, pesticīdi un sadursmes ar elektrolīnijām.

Pelēkās vainagdzērves populācijas ļoti strauji samazinājušās Kenijā, Namībijā, Ugandā un Zimbabvē u.c., savukārt Dienvidāfrikas Republikas populācija pašlaik ir stabila vai pat palielinās. 2012. gadā sugu atzina par pasaules mērogā nopietni apdraudētu. Lielākās populācijas pašlaik saglabājušās Dienvidāfrikas Republikā, Kenijā, Ugandā un Zambijā.

Pelēkajām vainagdzērvēm ļoti svarīgo dabisko mitrāju platības nepārtraukti samazina daudzveidīga darbība – tos pārvērš lauksaimniecības zemēs, drenē, pārmērīgi nogana, apmežo, dzērvju ligzdošanas sezonā dedzina zāli un kūlu, būvē aizsprostus un hidroelektrostacijas, un gruntsūdeņu ieguves rezultātā mainās mitrāju hidroloģiskais režīms. Dienvidāfrikas Republikā šo biotopu apdraud arī ogļu ieguves palielināšanās.

Dzērvju nelegāla tirdzniecība visaktuālākā ir Ugandā, Tanzānijā un Ruandā, kur ķertās dzērves ir ļoti pieprasītas Dienvidāfrikas Republikā un Tuvajos Austrumos, lai apkalpotu mājas mīluļu tirgu.

Vainagdzērves spiestas arvien tuvāk sadzīvot ar cilvēku un vairāk cieš no traucējumiem. Vairošanās sekmēm kaitē ne vien tieši traucējumi pie ligzdām, bet arī dažādas darbības, kam ar vainagdzērvēm it kā nebūtu nekāda sakara – pīļu un lielo zīdītāju medības mitrājos un darbi zvejsaimniecībās. Dažviet Āfrikas dienvidos vainagdzērves vajā, jo tās barojas lauksaimniecības zemēs un, piemēram, noposta kukurūzas ražu. Arī Kenijā ik gadus daudz vainagdzērvju aiziet bojā no indes, kas izlikta, lai novērstu ražas postījumus. Ugandā, Dienvidāfrikā un Tanzānijā pieaug vainagdzērvju mirstība sadursmēs ar ir elektrolīnijām.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Pelēkās vainagdzērves dzīvo kokos?
■ Pelēkās vainagdzērves pārtiek no naktstauriņu kāpuriem?
■ Pelēkajām vainagdzērvēm izdevīgi uzturēties mājlopu tuvumā?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit