Paradīzes dzērve

Vašingtonas konvencijas II pielikums

Pasaules Sarkanā grāmata: jutīga suga (Vulnerable)

Eiropas ciltsgrāmata

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Gruiformes – dzērvjveidīgo kārta
■ Gruidae – dzērvju dzimta
■ Anthropoides paradiseus – paradīzes dzērve

Izplatība savvaļā

Paradīzes dzērve ir endēma Dienvidāfrikas Republikā, tikai neliela, saliņveidīga ligzdotāju populācija ir saglabājusies arī Namībijā, Etošā – ap 35 putniem. Paradīzes dzērvju skaits stipri samazinājās XX gs. 70.–90. gados, galvenie faktori bija saindēšanās ar kodinātām sēklām, lauksaimniecības ķimikālijām un saindētu ēsmu, kā arī ligzdošanai piemēroto zālāju izzušana. Pašlaik populācija ir stabila.

Mūsdienās lielākais paradīzes dzērvju bojā ejas cēlonis ir sadursmes ar elektrolīnijām. Ofērbērhā Rietumkāpā, kur koncentrēta ap pusi no pasaules populācijas, novērtēts, ka ik gadus elektrolīnijās aiziet bojā ap 12% populācijas. Tas pārsniedz maksimālo pieaugušo putnu mirstības rādītāju (7,5%), kas vēl netraucētu populācijai izdzīvot. Tagad elektrolīnijām pievienojušies arī vējdzirnavu parki.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Paradīzes dzērves barojas labības laukos, apēdot kaitīgus kukaiņus?
■ Paradīzes dzērves savvaļā barojas ar kombikormu?
■ Paradīzes dzērves ligzdu būvē no lopu mēsliem?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit