Moluku kakadu

Pasaules Sarkanā grāmata: jutīga suga (Vulnerable)

Apdraudēto sugu Eiropas programma

Vašingtonas konvencijas I pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Psittaciformes – papagaiļveidīgo kārta
■ Cacatuidae – kakadu dzimta
■ Cacatua moluccensis – Moluku kakadu

Izplatība savvaļā

Moluku kakadu ir Indonēzijas endēms, kas sastopams vienīgi dažās salās Moluku arhipelāga dienvidu daļā – Seramā, Ambonā, Saparuā un Haruku.

Pašlaik gandrīz visa Moluku kakadu savvaļas populācija koncentrēta Seramas salā. Pēdējā laikā vairs nav ziņu par sugas novērojumiem Saparuā un Haruku, un, iespējams, Ambonā saglabājusies tikai viena atradne. Seramā Moluku kakadu savulaik bija bagātīgi sastopams, bet skaits ļoti samazinājies. Tagad suga ir bieži novērojama vienīgi Manuselas nacionālajā parkā un Seramas austrumdaļā. 1998. gadā vērtēja, ka savvaļas populācijā saglabājušies ap 110 000 putnu, bet 2007. gadā – virs tikai 9640.

Moluku kakadu skaita straujo samazināšanos izsauca masveidīga ķeršana tirdzniecībai (visā pasaulē kakadu ir populāri un pieprasīti turēšanai mājās). Vērtē, ka 1981.–1990. gadā no Indonēzijas eksportēja ap 74 500 Moluku kakadu. 1989. gadā Moluku kakadu iekļāva CITES I pielikumā, un 90. gados starptautiskā tirdzniecība tika praktiski pārtraukta. Tomēr putnu ķērāji turpināja aktīvi darboties, jo kakadu arvien bija pieprasīti Indonēzijas vietējā tirgū, turklāt nelegālā tirdzniecība īpaši uzplauka 2004. gada reliģisko nemieru laikā. Vērtē, ka ik gadus no dabas arvien izņem ap 4000 Moluku kakadu.

Moluku kakadu apdraud arī mežu izciršana, kas aizvien turpinās sugas nelielajā izplatības areālā. Ambonā un Seramas piekrastē un zemienēs lielākā daļa meža ir jau zaudēta. Paredz, ka mežu izciršanas dēļ turpmākajos 25 gados Seramas Moluku kakadu populācija samazināsies vēl uz pusi.

Vairošanai nebrīvē ir nozīmīga loma Moluku kakadu saglabāšanā.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Moluku kakadu spēj tikt galā ar veseliem kokosriekstiem?
■ Moluku kakadu mātītes ir lielākas par tēviņiem?
■ Moluku tēviņiem un mātītēm atšķiras acu krāsa?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit