Meža zoss

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Anseriformes – zosveidīgo kārta
■ Anatidae – pīļu dzimta
■ Anser anser – meža zoss

Izplatība savvaļā

Meža zosis ligzdo Eiropas ziemeļos un centrālajā daļā, kā arī Āzijā. Skaits pieaug. Sugu visvairāk apdraud medības, saindēšanās ar svina šāviņiem un vajāšana ražas postījumu dēļ. Piemērotas ligzdošanas vietas samazina mitrāju nosusināšana un pārvēršana lauksaimniecības zemēs, piesārņojums ar naftu, kūdras ieguve, pļavu nenoganīšana un tāpēc aizaugšana ar krūmiem, niedru dedzināšana un pļaušana.

Meža zoss sekmīgi reintroducēta agrākajās ligzdošanas teritorijās Austrijā, Beļģijā, Īrijā, Nīderlandē un Vācijā. Suga tikusi arī introducēta ārpus dabiskā areāla – Argentīnā un Folklenda salās (Atlantijas okeāna dienvidrietumos).

Latvijā meža zoss ir samērā reta ligzdotāja, bet populācija palielinās.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Meža zosis pārtiek no kartupeļiem?
■ Meža zosis ligzdo kokos?
■ Meža zosis veido pārus uz mūžu?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit