Melnais stārķis

Vašingtonas konvencijas II pielikums

Eiropas ciltsgrāmata

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Ciconiiformes – stārķveidīgo kārta
■ Ciconiidae – stārķu dzimta
■ Ciconia nigra – melnais stārķis

Izplatība savvaļā

Melnais stārķis ligzdo Eiropā un Āzijā (galvenokārt joslā starp 40. un 60. ziemeļu platuma paralēlēm), bet nelielas, izkaisītas ligzdotāju populācijas izveidojušās arī Āfrikas dienvidos.

Nav informācijas par pašreizējām skaita izmaiņām pasaules mērogā. Eiropā skaits pēc ievērojamas samazināšanās atsācis pieaugt. Sugu visvairāk apdraud izmaiņas dzīves vidē – mežu izciršana, dambju un hidroelektrostaciju būve, rūpniecības un lopkopības attīstība. Ziemošanas vietās Āfrikā kaitē lauksaimniecības intensifikācija un piesārņojums. Migrāciju laikā daudz melno stārķu iet bojā sadursmēs ar elektrolīnijām, Eiropas dienvidos un Āzijas tropu rajonos – medībās.

Melnais stārķis agrāk bija parasts ligzdotājs Latvijā, bet XXI gs. sākumā skaits ievērojami samazinājies.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Melnie stārķi ligzdo ērgļu ligzdās?
■ Melno stārķu mazuļi ir balti?
■ Melnie stārķi neklabina knābi?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit