Mandarīnpīle

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Anseriformes – zosveidīgo kārta
■ Anatidae – pīļu dzimta
■ Aix galericulata – mandarīnpīle

Izplatība savvaļā

Mandarīnpīļu dabiskais izplatības areāls ir Tālajos Austrumos – ligzdo Japānā, Korejā, Krievijas dienvidaustrumos, Ķīnas ziemeļaustrumos un Taivānā. Skaits samazinās. Pamatareālā visvairāk kaitē izmaiņas dzīves vidē un ķeršana eksportam, kāda daudzus gadus notikusi lielos daudzumos.

Pēdējā laikā mandarīnpīles sastopamas arī Eiropā. Lielbritānijā izveidojusies stabila introducēto mandarīnpīļu populācija. Citās Eiropas valstīs nereti novēro no kolekcijām izbēgušus putnus. 

Atsevišķas mandarīnpīles regulāri tiek novērotas arī Rīgā un citviet Latvijā. Mandarīnpīli nepieskaita Latvijas vietējām sugām, bet novērojumus reģistrē E kategorijā (sugas, kuras izbēgušas no nebrīves, vai introducētas sugas, kuru populācijas savvaļā izdzīvo ar cilvēka atbalstu).

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Mandarīnpīles ēd ozolzīles?
■ Mandarīnpīles ēd granti?
■ Nesen šķīlušies mandarīnpīļu mazuļi lec no 18 metru augstuma?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit