Klinšu ērglis

Vašingtonas konvencijas II pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Accipitriformes – vanagveidīgo kārta
■ Accipitridae – vanagu dzimta
■ Aquila chrysaetos – klinšu ērglis

Izplatība savvaļā

Klinšu ērglis ir viena no visplašāk izplatītajām ērgļu sugām. Tas sastopams daudzviet Ziemeļu puslodē – Eiropā (salīdzinoši neliela populācijas daļa), Āzijā, Ziemeļamerikā un Āfrikas ziemeļos, bet visur areālā ir samērā rets.

No XIX gs. klinšu ērgļus sistemātiski vajāja, no XX gs. sākuma kaitēja arī pesticīdi. Skaits ievērojami samazinājās Eiropā un lielākajā daļā Ziemeļamerikas. Pesticīdu lietošanas aizliegumi un sugas aizsardzība ļāva klinšu ērgļu skaitam daļā valstu atkal atjaunoties. Tagad sugas pasaules populācija ir kopumā stabila, bet Eiropā skaits pieaug. Mūsdienās būtiskākais limitējošais faktors ir piemērotas dzīves vides samazināšanās. Tāpat arvien ik gadus daudzi klinšu ērgļi tiek nošauti, noindēti vai aiziet bojā sadursmēs ar vēja turbīnām un elektrolīnijām.

Latvijā klinšu ērglis ir rets ligzdotājs (5–10 pāri) un caurceļotājs, dažkārt sastopams arī ziemā.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Klinšu ērgļi pārtiek no bruņrupučiem, ko nomet uz klintīm?
■ Klinšu ērgļi medī grupās?
■ Klinšu ērgļu mātītes ir lielākas par tēviņiem?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit