Japānas dzērve

Pasaules Sarkanā grāmata: apdraudēta suga (Endangered)

Apdraudēto sugu Eiropas programma

Starptautiskā ciltsgrāmata

Vašingtonas konvencijas I pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Gruiformes – dzērvjveidīgo kārta
■ Gruidae – dzērvju dzimta
■ Grus japonensis – Japānas dzērve

Izplatība savvaļā

Japānas dzērve ligzdo Krievijas dienvidaustrumos, Ķīnas ziemeļaustrumos, Mongolijā (kur ligzdošana pirmoreiz atklāta 2003. gadā) un Hokaido salā Japānā. Pasaulē savvaļā šobrīd ir ap 3000 Japānas dzērvju, un skaits turpina samazināties. Japānas dzērve ir otrā visapdraudētākā dzērvju suga pasaulē. To visvairāk apdraud ligzdošanai un ziemošanai nepieciešamo mitrāju izpostīšana.

Viszemākais Japānas dzērvju skaits savulaik bija pēc Otrā pasaules kara.

Visur sugas areālā samazinās mitrāju platības, tos pārvēršot lauksaimniecības zemēs un industriālajās teritorijās. Zaudēto mitrāju dēļ Japānas dzērvju ziemošanas areāls Ķīnā pašlaik ir tikai 8% no tā, kāds tas bija XX gs. 80. gados – tikai pirms 30 gadiem! Sekas ir pārmērīgi liela putnu koncentrēšanās palikušajās nedaudzajās teritorijās, kas savukārt palielina slimību risku.

Krievijā un Ķīnā ligzdošanas vietas izposta pavasara ugunsgrēki, un dambju būve pazemina ūdens līmeni, ļaujot plēsoņām piekļūt ligzdām. Dažos rajonos cilvēka radītie traucējumi ir tik lieli, ka putni atsakās šajās vietās ligzdot. Mitrāju atjaunošana dabas rezervātā Heilundzjanas provincē Ķīnā izraisīja izmaiņas plūdu režīmā, appludinot ligzdas. Vairāki nozīmīgi mitrāji Ķīnā atrodas līdzās naftas laukiem, un draud to piesārņošana. Draudus nākotnē sagādā dambju būve uz Amūras upes un tās pietekām.

Augstu Japānas dzērvju mirstību ziemošanas vietās izraisa, iespējams, saindēšanās, mirušajos putnos atrasts augsts smago metālu saturs. Problēmas sagādā arī malu medības, kā arī dzērvju ķeršana (un olu ievākšana no ligzdām) tirdzniecībai turēšanai nebrīvē.\

Kamēr visur kontinentālajā Āzijā Japānas dzērvju skaits samazinās, nelielā ligzdotāju populācija Japānā – Hokaido austrumos – palielinās, lai gan arī šeit apdraudētas mitrāju platības. 1952. gadā populācijā bija palikuši tiki 33 putni, bet XX gs. 90. gados skaits bija pārsniedzis 600 putnus. Japānas dzērvēm bija ievērojami palīdzējusi piebarošanas staciju izveidošana.

 

Lasiet par Japānas dzērvju vairošanu Rīgas zoodārzā:

Graubica A. 2009. Japānas dzērvju Grus japonensis turēšana un vairošana Rīgas zoodārzā (Keeping and breeding Manchurian Crane Grus japonensis in Riga Zoo). – Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs 2008. 35.–46. lpp.

 

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Japānas dzērves pārtiek no Ķīnas cimdiņkrabjiem?
■ Japānas dzērves ligzdu būvē dziļā ūdenī?
■ Japānas dzērves ziemo Korejas demilitarizētajā zonā?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit