Andu kondors

Pasaules Sarkanā grāmata: jutīga suga (Vulnerable)

Apdraudēto sugu Eiropas programma

Vašingtonas konvencijas I pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Aves – putnu klase
■ Cathartiformes – Amerikas grifu jeb katartidveidīgo kārta
■ Cathartidae – Amerikas grifu jeb katartu dzimta
 Vultur gryphus – Andu kondors

Izplatība savvaļā

Andu kondori ligzdo Andu kalnos Dienvidamerikā – Argentīnā, Bolīvijā, Čīlē, Ekvadorā, Kolumbijā un Peru. Areāla ziemeļu daļā suga kļuvusi ļoti reta, it sevišķi Venecuēlā, kur ligzdotāju populācija izzudusi, un, jādomā, reti novērotie kondori šeit ieklīst no Kolumbijas. Lielākā zināmā sugas populācija – ap 300 putnu – koncentrēta Patagonijas ziemeļrietumos.

Vēl pirms 30 gadiem Andu kondors bija visā izplatības areālā bieži sastopams putns. 2000. gadā to iekļāva Pasaules Sarkanajā grāmatā kā daļēji apdraudētu sugu (NT – Near Threatened). XXI gs. sākumā Andu kondoru skaits sācis strauji samazināties, un 2020. gadā sugu pārcēla uz augstāku apdraudētības kategoriju, atzīstot par jutīgu (VU – Vulnerable).

Andu kondoriem dabiski raksturīga zema mirstība un zema vairošanās produktivitāte. Palielinoties pieaugušo putnu mirstībai, lēnais vairošanās temps to vairs nespēj kompensēt. Visbūtiskākie Andu kondora apdraudējuma faktori ir tieša un netieša vajāšana, kas arvien turpinās visā sugas areālā, turklāt dažviet pat pieaug.

Lai arī Andu kondori ir maitēdāji, tiem ļoti kaitē lopkopju uzskats, ka tie nogalinot mājlopu mazuļus. Ir tiesa, ka kondori var uzbrukt teliņiem, taču tas notiek ļoti retos gadījumos. Faktiski mājlopu mirstība kondoru dēļ ir zemāka par 1%, tomēr milzīgajiem, majestātiskajiem plēsīgajiem putniem arvien uzveļ vainu un cenšas tos izskaust.

Piedevām kondoriem kaitē arī pasākumi citu plēsoņu – pumu un lapsu kontrolei. Saindētas ēsmas izlikšana nav atļauta, tomēr to dara arvien vairāk. Barojoties pie plēsoņu iznīcināšanai izliktiem saindētiem mājlopu līķiem, ik gadus daudz kondoru aiziet bojā Argentīnā, Čīlē, Ekvadorā, Kolumbijā un, iespējams, arī Bolīvijā.

Kondoriem kaitē arī saindēšanās ar svina munīciju, ko satur savvaļas dzīvnieku maitas. Konkurenci uz barību rada gan klejojošie suņi, gan arī Amerikas melnie grifi (Coragyps atratus), kas pēdējos gados pieaug skaitā un izplatās kondoru apdzīvotajos rajonos. Andu kondorus arī nelikumīgi ķer tirdzniecībai, un tie iet bojā sadursmēs ar elektrolīnijām un telefona līnijām.

Samazinoties Andu kondora populācijai, Dienvidamerikas valstīs sākti sugas aizsardzības projekti. Argentīnā, Čīlē un Kolumbijā veic reintrodukciju, savvaļā izlaižot nebrīvē vairotus putnus. Tiek veidotas kondoru piebarošanas stacijas. Tajās kondorus arī pēta, foto un video materiālā pēc ārējām pazīmēm atpazīstot individuālus putnus. Argentīnā, Bolīvijā, Ekvadorā, Kolumbijā un Peru veic kondoru satelītu telemetrijas pētījumus.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Andu kondori pārtiek no okeāna krastā izmestiem vaļiem?
■ Andu kondori nolaupa jūras putnu olas? 
■ Andu kondori nedēj biežāk kā reizi divos gados?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit