Zeltainais lauvtamarīns

Pasaules Sarkanā grāmata: apdraudēta suga (Endangered)

Apdraudēto sugu Eiropas programma

Starptautiskā ciltsgrāmata

Vašingtonas konvencijas I pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Primates – primātu kārta
■ Callitrichidae – kalitriksu dzimta
Leontopithecus rosalia – zeltainais lauvtamarīns

Izplatība savvaļā

Zeltainais lauvtamarīns sastopams Riodežaneiro štatā Brazīlijas dienvidaustrumos. Suga agrāk bija plašāk izplatīta, bet tagad izplatības areāls ir sarucis līdz 104,5 km² un ir stipri fragmentēts.
Pagātnē sugas galvenais apdraudējums bija dzīves vides samazināšanās mežu izciršanas dēļ un ķeršana tirdzniecībai (lauvtamarīni bija pieprasīti zoodārzos un laboratorijās, un kļuva par iecienītiem mājas mīluļiem). Mūsdienās problēma ir arī mazais skaits pats par sevi un ar to saistītā tuvradniecība.

Mežu izciršana Riodežaneiro štatā sākās 16. gs. – lai atbrīvotu platības cukurniedru un kafijas plantācijām, 20. gs. – liellopu ganībām un apbūvei, lai iegūtu kokogles un kokmateriālus. Riodežaneiro štats ir viens no cilvēku visblīvāk apdzīvotajiem Brazīlijā, un zeltainajiem lauvtamarīniem palikušas tikai nedaudzas piemērotas meža teritorijas, kur dzīvot. Mežs saglabājies tikai piektdaļā sugas agrākā areāla, pie tam vairs nav plašu mežu masīvu, tikai meža puduri, kuru vidējā platība ir 35 ha – mazāk par teritoriju, kas nepieciešama lauvtamarīnu grupas dzīvei.

Darbs sugas saglabāšanā sākās jau 20. gs. 60. gadus beigās, un līdz ar lauka pētījumiem tika uzsākta vairošanas programma nebrīvē. Taču lauvtamarīnu dzīves vietās mežu izciršana turpinājās, jo neatradās nauda šo teritoriju atpirkšanai. Lai arī 1984. gadā rezervātos sāka reintrodukcijas programmu, 90. gadu sākumā savvaļā bija palicis tikai 100–200 zeltaino lauvtamarīnu, un 1996. gadā suga bija jāatzīst par bīstami apdraudētu (CR – Critically Endangered).

2003. gadā beidzot bija redzami rezultāti 30 gadus veiktajiem sugas saglabāšanas pasākumiem, kuros piedalījās daudzas dabas aizsardzības organizācijas, ieskaitot 140 pasaules zoodārzus. Zeltaino lauvtamarīnu apdraudētības kategoriju varēja samazināt. Tagad savvaļā trīs rezervātos dzīvo virs 1000 zeltaino lauvtamarīnu. Apmēram trešdaļa no tiem ir reintroducēto dzīvnieku pēcnācēji.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Lauvtamarīniem dzimst dvīņi un trīnīši?
■ Jaunie lauvtamarīni aprūpē savus jaunākos brāļus un māsas? 
■ Lauvtamarīni nav lauvu radinieki?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit