Rudā lapsa

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Carnivora – plēsēju kārta
■ Canidae – suņu dzimta
Vulpes vulpes – rudā lapsa
Vulpes vulpes vulpes – rudā lapsa (nominālā pasuga)

Izplatība savvaļā

Rudās lapsas areāls (gandrīz 70 miljoni km²) ir plašāks nekā jebkurai citai uz sauszemes dzīvojošajai plēsēju sugai. Rudās lapsas izplatība ietver gandrīz visu ziemeļu puslodi – tā sastopama Kanādā, Aļaskā un gandrīz visās ASV, Eiropā, Ziemeļāfrikā un gandrīz visā Āzijā, ieskaitot Japānu. Rudajai lapsai ir apskaužamas pielāgošanās spējas un plašs barības spektrs, tā bez grūtībām iedzīvojas arī cilvēka biezi apdzīvotos rajonos. Rudās lapsas nekas neapdraud. 19. gs. suga tika introducēta arī Austrālijā un Folklendu salās.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Rudajai lapsai ir visplašākais areāls uz sauszemes dzīvojošo plēsēju vidū?
■ Lapsa spēj pārvarēt 2 m augstus šķēršļus?
■ Desmitajai daļai no visām savvaļas rudajām lapsām ir sudrabains kažoks?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit