Meža ziemeļbriedis

Eiropas ciltsgrāmata

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Artiodactyla – pārnadžu kārta
■ Cervidae – briežu dzimta
Rangifer tarandus – ziemeļbriedis
Rangifer tarandus fennicus – meža ziemeļbriedis

Izplatība savvaļā

Ziemeļbrieži savvaļā izplatīti ziemeļu puslodē tundras zonā. Eiropā senākos laikos savvaļas ziemeļbriežu areāls sniedzās tālāk uz dienvidiem nekā šobrīd. Vācijā ziemeļbrieži bija sastopami līdz Romas laikiem, Britu salās līdz Viduslaikiem, Polijā – līdz 16. gs.

Eiropas ziemeļos sastopamais meža ziemeļbriedis (Rangifer tarandus fennicus) ir viena no skaitā mazākajām ziemeļbrieža pasugām. Savvaļā ir tikai divas nelielas populācijas Somijā (kopā mazāk par 2000 dzīvnieku) un populācija Karēlijā. Nav informācijas, vai šīs pasugas ziemeļbrieži vairs sastopami tālāk Krievijā.

Somijā starp meža ziemeļbriežu un pussavvaļā mītošo mājas ziemeļbriežu baru apdzīvotajiem rajoniem izveidoti žogi, lai novērstu dzīvnieku savstarpēju krustošanos.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Amerikas ziemeļbrieži migrē, bet Eiropas ziemeļbrieži nē?
■ Ziemeļbrieži ēd zivis?
■ Dienu vecs ziemeļbriedēns var noskriet cilvēku?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit