Divkupru kamielis

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Artiodactyla – pārnadžu kārta
■ Camelidae – kamieļu dzimta
Camelus bactrianus – divkupru kamielis (mājas forma)

Izplatība savvaļā

Pasaulē pašlaik ir ap 1,4 miljonu divkupru kamieļu, no kuriem gandrīz visi ir domesticētie mājas kamieļi. Divkupru kamieļa savvaļas un mājas formas tagad ir tik attālinātas, ka 2003. gadā tās oficiāli nodalītas kā atsevišķas sugas – Camelus ferus (savvaļas divkupru kamielis) un Camelus bactrianus (divkupru kamieļa mājas forma, izplatīta Afganistānā, Irānā, Kazahstānā, Ķīnā, Mongolijā un Pakistānā).

Savvaļas divkupru kamieļi kādreiz bija sastopami plašās teritorijās Ķīnā un Mongolijā. 19. gs. vidū tie izmira gandrīz visā areālā, saglabājoties tikai nomaļos Gobi un Taklamakana tuksneša nostūros. 20. gs. 20. gados sugu jau uzskatīja par savvaļā izmirušu, līdz 1957. gadā kāda ekspedīcija Gobi tuksnesī uzdūrās savvaļas divkupru kamieļiem. 2004. gadā bija atlicis ap 950 savvaļas divkupru kamieļu (ap 600 Ķīnā un ap 350 Mongolijā), un to skaits turpina samazināties.

Palikušās dabiskās kamieļu populācijas turpina apdraudēt daudzi faktori. Ik gadus vairākus kamieļus nošauj (Ķīnā ap 20, Mongolijā 25–30), motivācija ir gan mājas kamieļu turētāju bažas, ka nedaudzie savvaļas dzīvnieki patērēs mājlopiem nepieciešamos ūdens un barības resursus, gan arī medības sporta pēc.

Samazinās savvaļas kamieļiem piemērotā dzīves vide – to degradē arvien lielākais mājlopu skaits – gan mājas kamieļi, gan kazas. Samazinās oāžu skaits, kur pieejams dzeramais ūdens, un arvien vairāk savvaļas kamieļu iet bojā vilku uzbrukumos, plēsoņām koncentrējoties pie palikušajām dzeramā ūdens vietām. Draudi ir arī plānotā gāzes cauruļvadu būve, paredzamā derīgo izrakteņu ieguves palielināšanās un rūpniecības attīstība tuksnešos.

Vēl viens drauds – krustošanās ar mājas kamieļiem, kas iespējama un notiek gandrīz visā savvaļas kamieļu areālā. Noskaidrots, ka nomaļajā tuksnesī Gaņsu provincē (Ķīnā) mīt vienīgie savvaļas kamieļu bari, kam nav bijis saskarsmes un hibridizācijas iespēju ar mājas kamieļiem. Šīs visvērtīgākās savvaļas populācijas daļas saglabāšanai 2000. gadā izveidoja rezervātu 65 000 km² platībā. Tieši šie tuksneša rajoni Ķīnai 45 gadus kalpoja kā kodolizmēģinājumu poligons, kas nav traucējis šeit saglabāties savvaļas kamieļu populācijai. Tomēr, kopš kodolizmēģinājumi pārtraukti, kamieļiem postu sākusi sagādāt nelegālā toksisku vielu ieguve un arī medības.

Savvaļas kamieļu saglabāšanas fonds Mongolijā izveidojis vairošanas programmu nebrīvē. Tomēr programmas vajadzībām šobrīd iespējams izmantot tikai 15 nebrīvē esošus tīras sugas divkupra kamieļus. Tas ir ļoti mazs vaislas dzīvnieku skaits, kas dabiskas vairošanas ceļā var nodrošināt tikai ļoti lēnu nebrīves populācijas pieaugumu, jo katrai savvaļas mātītei mazulis dzimst tikai reizi divos gados.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Kamieļi kupros neuzglabā ūdeni?
■ Kamieļi ēd zivis un gaļu?
■ Kamieļi dzer sālsūdeni?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit