Čapmana zebra

Pasaules Sarkanā grāmata: daļēji apdraudēta suga (Near Threatened)

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Perissodactyla – nepārnadžu kārta
■ Equidae – zirgu dzimta
Equus quagga – līdzenumu zebra
Equus quagga chapmani – Čapmana zebra (līdzenumu zebras pasuga)

Izplatība savvaļā

Līdzenumu zebra ir visplašāk sastopamā zebru suga, kas dabā mīt Āfrikas dienvidaustrumos no Etiopijas līdz Dienvidāfrikai. Līdzenumu zebru skaits savulaik bijis daudz lielāks, bet to samazinājušas medības gaļas un ādas ieguvei. Mūsdienās cilvēka darbības rezultātā pārmainīta lielākā daļa zebru agrākās dzīves vides, un daudzās valstīs tās sastopamas vairs tikai aizsargājamajās dabas teritorijās. Pasaulē pašlaik ir ap 500 000 līdzenumu zebru, t.sk. lielākā līdzenumu zebru populācija (ap 200 000) ir Serengeti nacionālajā parkā.

Līdzenumu zebrām ir vairākas pasugas. Čapmana zebra (E. q. chapmani) sastopama Āfrikas dienvidos – Angolā, Botsvanā, Dienvidāfrikas Republikā, Namībijā un Zimbabvē.

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Zebrām grūsnības periods pārsniedz gadu? 
■ Naktī par zebru bara drošību rūpējas sargs?
■ Savvaļā sastopamas ne vien melnbaltas, bet arī balti melnas, baltas un melnas zebras?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit