Amūras tīģeris

Pasaules Sarkanā grāmata: apdraudēta suga (Endangered)

Apdraudēto sugu Eiropas programma

Starptautiskā ciltsgrāmata

Vašingtonas konvencijas I pielikums

Klasifikācija

■ Chordata – hordaiņu tips
■ Mammalia – zīdītāju klase
■ Carnivora – plēsēju kārta
■ Felidae – kaķu dzimta
Panthera tigris – tīģeris
Panthera tigris altaica – Amūras tīģeris

Izplatība savvaļā

Daudzas no tīģeru pasugām ir izmirušas, mūsdienās saglabājušās deviņas. Lielākā no tām ir Amūras tīģeris (Panthera tigris altaica), kas dabā sastopams Krievijas Tālajos Austrumos, neliels skaits – arī Ķīnā.

Krievijas pilsoņu kara pirmajos gados (pēc Oktobra revolūcijas 1917. gadā) Vladivostokā dislocētās Sarkanās armijas un baltgvardu vienības gandrīz noslaucīja no zemes virsas visus šī rajona tīģerus. Amūras tīģeri savvaļā saglabājās tikai Usūrijā – 30. gados bija palicis tikai 20–30 dzīvnieku.

Tīģeru medības PSRS aizliedza 1947. gadā, tika izveidoti dabas rezervāti un apkarotas malu medības. 80. gados Amūras tīģeru populācija bija atjaunojusies līdz ap 250 dzīvnieku. Tomēr iepriekš ļoti sarukušā skaita dēļ savvaļas populācijā bija ļoti zema ģenētiskā daudzveidība.

1987. gadā, tuvojoties PSRS sabrukumam, samazinājās arī likuma spēks un kārtība. Pastiprinājās nelegāla mežu izciršana, un parku pārraugu korumpētība atviegloja Amūras tīģeru malu medniecību, vēlreiz tos pakļaujot izmiršanas draudiem. Pie tam, sabrūkot PSRS, pavērās brīvāka pieeja Ķīnas tirgiem, kur ir liels pieprasījums pēc tīģeru kauliem, ko izmanto tautas medicīnā.  

Amūras tīģerus paglāba 1992. gadā Sihotealina rezervātā uzsāktais Amūras tīģera projekts, kurā ietilpa gan pētījumi, gan reāli pasākumi tīģeru dzīves vides saglabāšanā un malu medību samazināšanā. 2007. gadā, kad vērtēja, ka Amūras tīģera savvaļas populācija pieaugusi līdz 400–550 dzīvniekiem, iepriekš par pasaules mērogā kritiski apdraudētu (Critically Endangered) atzītā pasuga tika novērtēta kā apdraudēta (Endangered).

Lasiet vairāk!

Vai ir tiesa, ka

■ Tīģeri ēd lašus un vardes?
■ Amūras tīģeri atdarina Himalaju lāču balsi, lai tos nomānītu lejā no kokiem?
■ Metienā var būt septiņi tīģerēni?

Atpakaļ uz sarakstu

Šīs tīmekļa vietnes pārzinis ir Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, elektroniskā pasta adrese: info@rigazoo.lv.

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Uzkrātās sīkdatnes var būt pieejamas arī mūsu pārbaudītiem un uzticamiem sadarbības partneriem (trešajām pusēm). Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes, taču Jums jāņem vērā, ka, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Papildus informācija šeit